|   |   | 

Ovidiu I. MOISESCU

1. An Exploratory Research for Establishing a Brand Due Diligence Checklist in Mergers and AcquisitionsAn Exploratory Research for Establishing a Brand Due Diligence Checklist in Mergers and Acquisitions
Rezumat:Mergers and acquisitions (M&As) have become a common strategy for firms seeking rapid growth and thereby enhanced value. However, the majority of M&As actually result in a decrease in shareholder value. By exploring two preliminary case studies this paper highlights that brand plays a crucial role to the success of many M&As. Firms very often misunderstand the role of brand, under-estimate the importance of brand assessment in the pre-transaction stage (before integration), and consequently put their deals at a great risk and cost. In order to assess brand effectively and efficiently, firms need a comprehensive brand due diligence checklist. This paper reviews existing literature on M&A due diligence and brand due diligence in order to identify whether the established theory has already solved the issue identified within a set of exploratory case studies. By revealing the gap, the paper provides a brand due diligence checklist in M&As, both as a theoretical framework for researchers who try to conceptualize the subject before conducting their fieldwork and as a practical tool for the practitioners who are involved in their M&A decisions and assessment. In addition, the paper raises an urgent need for further future research on brand due diligence checklist in M&As.
Autor(i):Dũng Anh VŨ, Ovidiu I. MOISESCU, Nguyên HÀ
Publicat în:Revista Română de Marketing 2/2011 [Volume 6, Issue 2] (aprilie-iunie)
Cod citare:2802
2. Impactul notorietății brandului, al cunoștințelor despre brand și al poziționării prețului asupra riscurilor percepute în cazul deciziei de cumpărare online de la agenții de turism / The Impact of Brand Awareness, Brand Knowledge and Price Positioning on Perceived Risks Associated to Buying Online from Travel Agencies
Rezumat:Scopul principal al acestei lucrări este de a investiga impactul notorietății brandului (în forma sa elementară de reamintire și recunoaștere), poziționării prețului (paritate versus prețuri mai mici) și, respectiv, al cunoștințelor despre brand (în sensul strict al volumului de informații pe care consumatorii cred că îl dețin în legătură cu brandul) asupra riscurilor percepute de către clienții potențialii (nu actuali) atunci când sunt puși în situația ipotetică a cumpăra online de la o agenție de turism. A fost derulată o anchetă pe bază de chestionar online în rândul unui eșantion de utilizatori de internet din România, cercetarea fiind concepută în așa fel încât să fie adecvată pentru un cvasi-experiment și pentru a permite comparații de eșantioane perechi. Ne-am concentrat exclusiv asupra potențialilor clienți (nu actuali), comparând răspunsurile acelorași respondenți în două scenarii (cumpărare online de la o agenție de turism cunoscută, dar cu care nu au avut nicio experiență anterioară și, respectiv, de la o agenție de turism necunoscută) și două sub-scenarii (prețuri similare și, respectiv, mai mici decât concurența), în ceea ce privește cinci tipuri specifice de riscuri (financiare, de performanță, sociale, confidențialitate/securitate și tehnice) și, respectiv, riscul global perceput. Rezultatele au arătat că în cazul cumpărării online de la agenții de turism, un nivel ridicat al notorietății brandului înseamnă riscuri percepute mai mici, în timp ce o strategie de poziționare prin preț mai mic implică riscuri mai mari percepute de potențialii clienți. Mai mult decât atât, un nivel mai ridicat de cunoștințe despre brand poate reduce riscurile percepute de către potențialii clienți, în contextul cumpărării online de la o agenție de turism.
 

The main purpose of this paper is to investigate the impact of brand awareness (in its basic form of recall and recognition), price positioning (parity pricing versus prices lower than competitors) and, respectively, brand knowledge (in its confined sense of amount of information consumers believe they have regarding the brand), on risks perceived by potential (not actual or existing) customers when put in the hypothetical situation of buying online from travel agencies. An online questionnaire based survey was conducted among Romanian internet users, the research being designed so as to be appropriate for a quasi-experiment and to permit dependent or paired samples comparisons. We focused our analysis exclusively on potential (not actual) customers, comparing same-respondents answers in two scenarios (buying online from a known travel agency but with which they had never had any previous experience as customers, and, respectively, buying online from an unknown travel agency), and two sub-scenarios (prices similar to or lower than competition), regarding five specific types of risks (financial, performance, social, privacy/security, technical), and overall perceived risk. Results showed that when it comes to buying online from travel agencies, higher brand awareness means lower perceived risks, while a lower pricing positioning strategy involves higher perceived risks by new (potential) customers. Moreover, a higher level of brand knowledge can reduce risks perceived by potential customers in the context of online purchasing from travel agencies.
Autor(i):Ovidiu I. MOISESCU, Patricea Elena BERTEA
Publicat în:Revista Română de Marketing 3/2013 [Volume 8, Issue 3] (iulie-septembrie)
Cod citare:5679
3. Explorarea efectului RSC percepute asupra loialității clienților pe piața produselor lactate // Exploring the Effect of Perceived CSR on Customer Loyalty in the Dairy Products Market
Rezumat:Lucrarea investighează impactul percepțiilor clienților privind responsabilitatea socială corporativă (RSC) asupra loialității acestora față de companiile din sectorul produselor lactate, relevând perspective noi și utile în contextul socio-cultural și economic specific al uneia dintre cele mai mari țări ale Europei Centrale și de Est și extinzând cadrul teoretic și stadiul actual al cunoașterii privind  relația dintre loialitatea clienților și constructul complex al RSC percepute. În acest sens, a fost proiectată și implementată o anchetă pe bază de chestionar în rândul unui eșantion de 1461 de consumatori de produse lactate din mediul urban din România, 28 de itemi specifici fiind utilizați în vederea măsurării percepțiilor privind RSC, alți 6 itemi fiind folosiți pentru evaluarea loialității consumatorilor. După o analiză factorială exploratorie au fost identificate 8 variabile latente reflective care au fost integrate într-un model de regresie multiplă în cadrul căruia dimensiunile RSC au fost setate ca predictori ai loialității consumatorilor. Rezultatele arată că, deși loialitatea clienților pe piața produselor lactate nu este influențată în mod semnificativ de modul în care aceștia percep responsabilitățile companiilor în ceea ce privește angajații sau sponsorizarea, alte percepții ale RSC au un impact semnificativ și pozitiv asupra loialității clienților, cel mai important fiind modul în care clienții percep responsabilitatea companiilor față de clienții lor, urmat de modul în care aceștia percep responsabilitatea companiilor față de dezvoltarea comunității, autorități publice și, respectiv, mediu. Cercetarea are implicații practice, identificând domeniile de RSC pe care companiile de profil din România trebuie să se axeze în politica lor de RSC și în comunicare acesteia, în vederea sporirii loialității propriilor clienți.
 
 
The paper investigates the impact of customers’ perceptions of corporate social responsibility (CSR) on their loyalty towards companies in the Romanian dairy products market, bringing new and useful insights from the particular socio-cultural and economic context of one of the largest Central and Eastern European countries, and thinking forward the general theoretical knowledge regarding the relationship between customer loyalty and perceived CSR as a complex construct. A consumer survey was designed and implemented among a sample of 1461 dairy products consumers from the urban area of Romania, 28 specific items being used for measuring perceived CSR, while another set of 6 items for assessing customer loyalty. After an exploratory factor analysis a total of 8 latent reflective variables were identified and integrated into a multiple regression model in which perceived CSR dimensions were set as predictors of customer loyalty. The results show that even though customers’ loyalty in the dairy products market is not significantly impacted by how they perceive companies’ responsibilities with regard to employees or sponsorship, other perceptions of CSR have a significant and positive impact on customer loyalty, the most important being how companies’ responsibility towards their customers is perceived, followed by perceptions of responsibilities towards community development, public authorities, and, respectively, the environment. The research has practical implications as it identifies those CSR domains on which Romanian dairy products companies should focus on within their CSR policies and communication, in order to increase their customers’ loyalty.
Autor(i):József BERÁCS, Ovidiu I. MOISESCU
Publicat în:Revista Română de Marketing 2/2015 [Volume 10, Issue 2] (aprilie-iunie)
Cod citare:7176

Contul meu Rosetti